PREMIUM FEATURES
Bookmark player Roster player Stats Card Export Player

Björn Fagerlund

 • Position
  G
 • Height
  -
 • Weight
  -
 • Catches
  -
 • Status
  Retired
Player Statistics
Player Biography and Trivia

Official Games Team Sweden: 17 A, 10 B

Började spela hockey med Södertälje SK i mitten på 1950-talet men värvades senare till Färjestads BK.

Första gången Fagerlund uppmärksammades i media för sitt målvaktsspel var han tolv år och spelade i S:t Erikscupens final mot AIK och förlorade med 2-0. Trots förlusten var han den klart bästa spelaren på planen. I AIK:s lag fanns för övrigt en mustachprydd Lennart "Liston" Söderberg.

Debuterade i Division 1 för SSK 1960 i ett möte med IFK Bofors. Debuten kom efter att veteranmålvakten i SSK Thord "Flodan" Flodqvist efter sju omgångar beslutade sig för att sluta spela. "Flodan" var med på uppvärmningen inför matchen men strax före nedsläpp så sa han bara att han inte skulle spela något mer. Fagerlund tog chansen med besked och SSK vann matchen med hela 9-1. Fagerlund fortsatte att vara förstemålvakt i SSK till och med säsongen 1961/62 då Kjell Svensson återvände till klubben efter spel i Tabergs SK och AIK.

Inför säsongen 1963/64 lämnade Fagerlund SSK för spel i Färjestads BK.

Flitigt använd i Tre Kronor under delar av 1960-talet utan att få spela i någon av de större internationella turneringarna. Debuterade i Tre Kronor under ett dubbelmöte med DDR i Berlin och Weisswasser 1960. Sverige vann båda matcherna med 5-3 respektive 3-1 och Fagerlund vaktade målet i båda matcherna. På reservbänken som back-up till Fagerlund fanns Kjell Svensson då tillhörande AIK.

Bor i Karlstad.

(Av Ronnie Johansson)

Post a scouting report/trivia/player comment in English (visible here)
Log in or go premium to post and read comments