PREMIUM FEATURES
Bookmark player Roster player Stats Card Export Player

Kjell Svensson

Player Facts
 • Position
  G
 • Height
  -
 • Weight
  -
 • Catches
  L
 • Status
  Retired

Grandchild: Anton Svensson

Team Staff profile of Kjell Svensson also available

Team Staff History
S Team League Role on Team Notes
1965-66 Södertälje SK Division 1 Player-Coach
1966-67 Södertälje SK Division 1 Player-Coach
1967-68 Södertälje SK Division 1 Player-Coach
1968-69 Södertälje SK Division 1 Player-Coach
1969-70 Södertälje SK Division 1 Player-Coach
1971-72 Södertälje SK Division 1 Coach
1972-73 Sweden (all) International Coach
Sweden WC Coach
1973-74 Sweden (all) International Coach
Sweden WC Coach
1974-75 Södertälje SK Division 1 Coach
1975-76 Södertälje SK SHL Coach
1976-77 Södertälje SK SHL Coach
1977-78 Södertälje SK SHL Coach
Player Biography and Trivia

Cult/Star player for Södertälje SK

Cult/Star player for Åker/Strängnäs

Official Games Team Sweden: 143 A, 4 J

En av Sveriges riktigt stora målvakter genom alla tider. Sågs sällan "simma" efter isen utan jobbade oftast i stående, något som han lärt sig av den kanadensika målvakten Jack Siemon. Var även mycket högljudd ute på isen och kunde höras överrösta på TV och radiosäsndningar då han styrde laget. Var näst intill omöjlig att passera vid frilägen från kanterna.

Kom till Södertälje SK från Åkers IF 1955 som junior. Debuterade i SSK:s a-lag mot Grums IK 1955 då ordinarie målvakten Thord Flodqvist var tvungen att tacka nej till spel. SSK vann med 5-3.

Gjorde en kortare utflykt till Tabergs SK i division 2 där han lotsade laget fram till ett ganska misslyckat allsvenskt kval 1959/60 där Taberg kom sist i sin grupp. Svensson själv kunde inte medverka i hela kvalet då han var med Tre Kronor i Squaw Valley och spelade OS.

Efter division 2-säsongen i Småland så flyttade Kjell Svensson till AIK och spel i allsvenskan men återvände till "kringelstan" och Södertälje SK redan efter tre säsonger. Där kom han att ta över förstemålvaktsplatsen från talangfulle Björn Fagerlund som i sin tur valde att flytta till Färjestads BK efter säsongen.

Svensson kom att vara förstemålvakt i Södertälje SK fram till säsongen 1968/69 då han som spelande tränare för SSK lämnade över spaden till det nya stjärnskottet och blivande WHA-proffset Curt Larsson.

Kjell Svensson kom att bli världsmästare 1962 i Denver, Colorado då han tillsammns med Skellefteås Lennart "Klimpen" Häggroth utgjorde ett omutligt målvaktspar som sägs allmänt vara det bästa Sverige har ställt på benen i en VM-turnering. Även OS-målvakt både 1960 (debut i stora sammanhang) Bengt Lindqvist och 1964 tillsammans med Lennart "Klimpen" Häggroth.

Debuterade i Tre Kronor som reserv bakom Västerås Kurt Andersson mot Norge 9/11-1957 i Oslo. Sverige vann med 6-3 efter att bland annat "Nisse" Nilsson svarat för tre av målen.
Den så kallade riktiga debuten för Svensson i Tre Kronor kom 9/11-1959 även det mot Norge i Oslo. Sverige fick "bara" 3-3 och Svensson själv svarade för ett av de norska(!) målen.

Var mycket framgångsrik som förbundskapten i Tre Kronor efter sin aktiva tid och även som spelande tränare och enbart tränare för Södertälje SK.

Fick även chansen att tillsammans med Carl-Göran "Lill-stöveln" Öberg åka över till Kanada och testa på spel med Toronto Maple Leafs. Trots kontraktserbjudande så valde båda två att återvända hem till Sverige.

(Av Ronnie Johansson)

Post a comment/trivia/testimonial in English
Log in or go premium to post and read comments
THE PUBLISHER IS NOT RESPONSIBLE FOR THE FOLLOWING SOCIAL MEDIA CONTENT