PREMIUM FEATURES
Bookmark player Roster player Stats Card Export Player

Lasse Björn a.k.a. "Lars Björn"

 • Position
  D
 • Height
  6'4" / 193 cm
 • Weight
  227 lbs / 103 kg
 • Shoots
  L
 • Status
  Retired
 • Highlights
  2-time World Championship Gold Medal 2
  9-time Swedish Champion 9

Grandchild: Douglas Murray, Great grandchild: Lucas Romani

Player Statistics
Player Career Totals
League GP G A TP PPG PIM +/- GP G A TP PPG PIM +/-
Division 1 67 29 13 20 0.30 40 0 | 6 3 0 1 0.17 0 0
International 48 6 0 3 0.06 0 0 |
OG 15 3 1 4 0.27 12 0 |
WC 32 7 1 5 0.16 8 0 |
Player Biography and Trivia

Number 12 retired by Djurgårdens IF

Cult/Star player for Djurgårdens IF

Cult/Star player for Sweden

Official Games Team Sweden: 217 A, 4 J

Lars Björn, Lasse kallad, var den stora glädjespridaren i Tre Kronors och Djurgårdens omklädningsrum tillsammans med gode vännen Roland Stoltz under många år. Storväxt och mycket tuff back som slutade spela då hans åkeribolag behövde Lasses uppmärksamhet till 100%.

Han började spela hockey hemma i Traneberg där han tillsammans med flera av sina barndomskamrater bildade kvartersklubben Cometen. Ganska snart kom värvarbasarna för Westermalms IF och plockade upp Lasse till träning för klubben på klassiska Östermalms IP.

Som 17-åring kom så Lasse till Djurgårdens IF 1949 och stannade i klubben som spelare fram till och med 1966 då han fortsatte några år till som tränare för klubben. Det blev makalösa nio SM-guld för honom med Djurgården, vilket är rekord inom svensk ishockey.

Lasse hann också med att bli världsmästare två gånger, 1953 i Schweiz och 1957 i Sovjet. Vid guldet -57 var Lasse lagkapten och vid prisutdelningen var det han som stämde upp i den nu klassiska "Helan går" historien. Detta efter att skivan med "Du gamla du fria" inte var laddad på den ryska grammofonen inne på Dynamostadion i Moskva. "Lasse" vände sig då om mot laget och frågade om killarna kunde sjunga med i nationalsången. Men då åsynen av en glatt leende Ronald "Sura-Pelle" Pettersson uppenbarade sig så valde "Lasse" den mer kända "Helan går" som han förstod att alla i gänget kunde. Det har inte ofta hänt att 40 000 ryssar har stått givakt inför en snapsvisa brukar Lasse Björn skämtsamt säga.

Skadades vid OS 1960 ganska illa då han blev mer eller mindre överfallen av kanadensaren Floyd Martin. Lasse krossade flera revben och missade givetvis resterande matcher av OS. Martin lyckade i samma match för övrigt tackla Carl-Göran "Lill-Stöveln" Öberg igenom sargen.

Första VM-turneringen spelade 1953 och OS 1952. Men debutlandskampen med Tre Kronor går så långt tillbaka som till december 1950 då Sverige spelade mot Storbritannien (laget hette egentligen Streatham) på Stockholms Olympiastadion. Sverige vann med 5-1 efter storspel av Arne "Brand-Johan" Johansson i målet. Som backpartner hade Lasse i debuten Skellefteå AIK:s Göte Almqvist.

Tränade Djurgården efter sin tid som spelare och även TV-puckledare för Stockholm.

En av Sveriges största backar genom alla tider. Har ett mycket stort Djurgårdshjärta och syns ofta på Globen och Hovet när Djurgården spelar.
Tidigare juniormästare i rugby.

Bor på Essingen i Stockholm.

(Av Ronnie Johansson)

Post a scouting report/trivia/player comment in English (visible here)
Log in or go premium to post and read comments